Börja orientera och upptäck en kul och mångsidig träningsform

Orientering är en klassisk sport som helt enkelt går ut på att besöka ett antal kontroller mellan start och mål, enbart med karta och kompass till hjälp. Motionsformen har fått sig ett litet uppsving på senare år och innebär god träning när du springer i kuperad terräng.

Orientering är en uthållighetssport som kräver en del av dig som utövar den. När du är ute längre perioder kan det vara bra att ha med snabbt tillskott med proteinbars som ger dig all energi du behöver för att slutföra loppet. Inom orientering finns det fyra grenar du kan tävla i som är orienteringslöpning, skidorientering, mountainbikeorientering och precisionsorientering.

Så här fungerar orientering

orienteringOrientering handlar framförallt om fem olika delar. Du ska kunna förstå var på kartan du och vart du ska, passa kartan, välja och planera din väg, genomföra din plan och kontrollera att du är på rätt väg samt hitta och ta kontrollen. På kartan du får ser du banan du ska följa och var alla kontroller du ska ta är. Du behöver ta kontrollerna i ordning med lägst nummer först och sedan helt enkelt hitta den snabbaste vägen genom banan.

Det finns fem olika distanser du kan ta dig an i orientering och det är sprint, medel, lång, ultralång och natt. Här väljer du om du vill springa snabbt och intensivt eller lite tuffare och längre bana som kräver en hel del fysik.

Orientering blir mer populärt

Orientering har börjat att bli allt mer populärt, framförallt under det senaste året på grund av Coronapandemin. Dessutom har Sverige fått en av Sveriges bästa orienterare i form av Tove Alexandersson som har satt orientering på kartan. Hon har vunnit flera lopp i fler olika distanser vilket har gett ett ökat intresse för att följa sporten.