Prova på orientering

Kontroll för orienteringÄr du nyfiken på orientering och vill se om det är något för dig? Det finns många sätt att prova på orientering. Man behöver inte ens ge sig ut i elljusspåret för att få en känsla av vad sporten handlar om.

Det finns plats för fler orienterare i de svenska skogarna. Och inte bara där. Svensk Orientering, som är det nationella förbundet för idrotten, driver flera satsningar för att få fler att upptäcka tjusningen med orientering. En av dessa satsningar är Naturpasset. Mer än 400 platser i Sverige har preparerats för Naturpasset, vilket innebär att en arrangör har satt upp kontroller i området. Den som vill prova kan köpa en karta där kontrollerna finns utmärkta, och sedan försöka hitta samtliga. Många av banorna kan tillryggaläggas på cykel, men de flesta väljer att orientera till fots. En kompass kan vara bra att ha, men är inte alltid nödvändig.

Syftet med Naturpasset är inte att tävla, utan att introducera nyfikna till orientering, med kontroller av olika svårighetsgrad på en och samma bana. Genom att logga in på sidan naturpassomraden.orientering.se och klicka på ”Tävla” kan man delta i en tävling där vinsten är en övernattning på valfritt Scandic-hotell i Norden. För att delta i tävlingen fyller man i kontrollkoderna från det Naturpass som man klarat, samt skicka in en bild från passet. Tävlingen är öppen fram till 1 december 2017, så det finns gott om tid för att tävla.

Orientera i stan

Orientering behöver inte utövas i skogen, även om detta är vanligast. Satsningen Hittaut består av kontroller som placerats i städer och i närliggande skogsområden. Precis som när det gäller Naturpasset handlar det om att hitta kontrollerna, och varje kontroll har en kod för den som vill tävla.

Hittaut finns än så länge inte på lika många platser som Naturpasset, och har olika startdatum för året på olika orter. I de flesta fall är kartan gratis.