Precis som i många andra sporter har tävlingarna en speciell status inom orienteringen. Det finns många tävlingar, både i Sverige och utomlands, och vissa har en alldeles speciell klang i många orienteringsintresserades öron.
Det viktigaste är inte att vinna utan att tävla. Så brukar man inte säga, men alla som håller på med någon sport kan nog hålla med om detta. Visst vill man vinna, men det viktigaste är att man får testa sin förmåga mot andra. Möter man sin överman eller dito kvinna så är det för det mesta en berikande upplevelse.
Inom orientering finns det flera tävlingar, varav vissa är kända långt utanför orienterarkretsar. En sådan tävling är 10mila, som har arrangerats sedan 1945 på olika platser i landet. Herrarnas budkavle, som är den äldsta delen av tävlingen, består av tio delsträckor och genomförs huvudsakligen nattetid. Damklassen infördes 1977, och består av fem sträckor som genomförs på eftermiddagen. Det finns också en ungdomskavle.
Smålandskavlen avslutar orienteringssäsongen i Sverige, i och med att den genomförs i oktober. Tävlingen är nästan lika gammal som 10mila, och arrangerades för första gången 1953. Precis som namnet antyder är det en budkavle, alltså en stafett. Tävlingen äger alltid rum i Småland, men har många gånger vunnits av klubbar från andra landskap.
Världens största tävling
O-Ringen är den största orienteringstävlingen i världen, och till skillnad från de andra stora svenska tävlingarna inte en lagstafett. Tävlingen arrangerades för första gången 1965 i södra Sverige, och hade då också en tävlingsdag i Danmark. Detta är enda gången som någon etapp på tävlingen har hållits utanför Sverige.
Rekordet för O-Ringen är 25 021 deltagare, vilket man uppnådde 1985, då tävlingen hölls i Falun. Tävlingen har också hållits i Sälen två gånger, med nästan lika många deltagare. Från och med 2018 kommer tävlingen att ingå i världscupen i orientering.